Hout wordt meestal in twee categorieën onderverdeeld namelijk hardhout en naaldhout. Hardhout is afkomstig van bomen waar bladeren aan groeien. Deze loofbomen groeien traag waardoor het hout harder en duurzamer wordt. Daardoor is dat soort hout heel goed buitenshuis te gebruiken.

Naaldhout, de naam zegt het eigenlijk al, komt van bomen met naalden. Naaldbomen groeien snel waardoor het hout van deze bomen zachter en minder duurzaam is dan dat van hardhout en ook veel makkelijker te bewerken. Wanneer u onbehandeld naaldhout gebruikt, is het aan te raden dat u dat enkel binnen gebruikt. Om de levensduur van naaldhout te verbeteren wordt het hout ook wel verduurzaamd en is het ook mogelijk dit buiten te gebruiken.

Soorten naaldhout en hun eigenschappen

De meest bekende houtsoort is wel vurenhout. Waarom? Gewoon omdat het een houtsoort is die makkelijk te bewerken is en relatief goedkoper dan houtsoorten van hardhout. Vuren staat voor hout dat afkomstig is van de fijnspar, uit de dennenfamilie. U vindt deze bomen vooral in Noord- en Centraal Europa. Onze kerstboom is bijvoorbeeld zo’n boom. Een nadelige eigenschap van vurenhout is dat het niet duurzaam is. Het is wel stabiel, elastisch en makkelijk te bewerken. Het wordt gebruikt voor deuren, wanden, rolluiken, meubels, alsook voor papier, muziekinstrumenten en nog veel meer.

vurenhout

Veel gebruikt en zeer populair voor het maken van meubels is grenenhout. Daarnaast worden ook ramen, deuren, kozijnen, vloeren, parket, enz. gemaakt van dit soort hout. Het is afkomstig van de grove den ofwel de pijnboom. Het grenenhout dat in Nederland verkrijgbaar is, komt uit Europa en Noord-Azië. Een positieve eigenschap van grenen is dat u het makkelijk kunt bewerken, spijkers en schroeven gaan er goed in. Nadeel is dat er hars aan het hout kleeft waardoor het moeilijk te lijmen is en u het hout eerst moet ontvetten.

Soorten hardhout en hun eigenschappen

Het grootste deel van de vloeren die verkocht worden in Nederland is gemaakt van eikenhout. Dit komt vooral omdat eikenhout hard en stabiel is. Dankzij zijn hardheid gaat het heel lang mee, heel duurzaam dus. U kunt er bovendien alle kanten mee op als het gaat over kleur en afwerking. Bent u uitgekeken op de kleur van uw eikenhouten parketvloer? Gewoon even schuren en een ander kleurtje erop. Eikenhout is een inheemse houtsoort uit Europa.

Een van de meest duurzame houtsoorten is Teakhout. Het is afkomstig uit Zuidoost-Azië en voelt van nature wat vettig maar zacht aan. Het is geschikt om intensief te gebruiken als parketvloer, wand- of terrasbekleding, scheepsdekvloer en soms wordt het zelfs in de badkamer gebruikt. Teakhout is bestand tegen alle weersinvloeden, het rot niet, is schimmelwerend en makkelijk te onderhouden. Een nadeel is dat het hout erg duur is.

Hout is er nog in ontelbare andere soorten. Afhankelijk van de eigenschappen van het hout, kunt u het verwerken en gebruiken. Eén ding hebben alle soorten hout gemeen, ze krimpen en zetten uit ten gevolge van verschil in luchtvochtigheid. Hout werkt als een spons, bij hoge luchtvochtigheid neemt het vocht op en zet het uit, bij een lage luchtvochtigheid geeft het vocht af en krimpt het. Wij zeggen in de volksmond ‘het hout werkt’. Werken met hout kan hierdoor heel uitdagend worden.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.