Kijk je naar je tuin en ben je niet meer tevreden over wat je ziet? Dan is de aanleg van een geheel nieuwe tuin wellicht het eerste waar je aan denkt. Maar een nieuwe tuin aanleggen brengt een grote investering met zich mee, terwijl dat lang niet altijd nodig hoeft te zijn. Tuinrenovatie kan ook uitkomst bieden. In dit blogartikel vertellen we je alles wat je moet weten over tuinrenovatie.
Wat is tuinrenovatie precies?
Tuinrenovatie is het gedeeltelijk opknappen van je tuin. Hierbij gaat het dus om het opknappen van specifieke onderdelen van je tuin, zoals de schutting, een deel van de beplanting, het herstellen van een verzakt terras, enzovoorts.
Met tuinrenovatie pak je dus heel gericht de onderdelen van je tuin aan die niet meer naar je wens zijn, zodat je tuin wel weer naar je zin is. Als het grootste gedeelte van je tuin niet meer naar je zin is, als vuistregel kun je aanhouden dat twee derde van je tuin het grootste gedeelte is, dan kun je er beter voor kiezen om een geheel nieuwe tuin aan te leggen.
Wat kost tuinrenovatie?
De kosten voor tuinrenovatie hangen sterk af van de omvang van het project en de materialen. Als je bijvoorbeeld alleen de schutting wilt laten vervangen, dan ben je voor nog geen €2.000,- klaar. Wil je een compleet verzakt terras laten herstellen en de beplanting aanpakken? Dan loopt het al snel hogerop.
Maar desalniettemin is tuinrenovatie nog altijd een stuk goedkoper dan het aanleggen van een geheel nieuwe tuin. Dat komt mede doordat je geen 3D tuinontwerp hoeft laten te maken.
Een 3D tuinontwerp laten maken is alleen nodig als je een geheel nieuwe tuin wilt. In dat geval moeten namelijk alle elementen op elkaar worden afgestemd in plaats van dat er een stukje van de tuin vervangen wordt.
Circulaire tuinrenovatie
Een belangrijk aspect bij tuinrenovatie is het hergebruiken van tuinmaterialen die nog goed zijn. Als je bijvoorbeeld een schutting gaat vervangen, dan kan het zomaar zijn dat je het hout kunt hergebruiken om plantenbakken of plantenborders van te maken. Overleg met de hovenier over welke materialen van jouw tuin nog in goede conditie verkeren zodat je ze kunt hergebruiken.
Daarnaast loont het om bij je zoektocht naar een hovenier te zoeken naar een hoveniersbedrijf dat vaker tuinmaterialen hergebruikt. Dergelijke bedrijven hebben meestal een groot netwerk opgebouwd met andere hoveniersbedrijven die onderling tuinmaterialen uitwisselen of aan elkaar verkopen.
Op die manier kun je ook tuinmaterialen krijgen van andere tuinen die nog in een prima conditie verkeren, maar waar je niet de nieuwprijs voor hoeft te betalen. Je tuin renoveren met gebruikte materialen is overigens niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je beperkt immers de hoeveelheid afval die bij het renoveren gecreëerd wordt. Jij blij, de natuur blij!
Laat een antwoord achter