Wanneer je hebt besloten graag een plekje voor jezelf te willen, sta je voor de keuze: wordt het een koophuis of een huurhuis? Het hebben van een koophuis heeft verschillende voordelen, zo kun je het huis helemaal aan je eigen wensen aanpassen en de hypotheeklasten zijn vaak stabiel.Ondanks de voordelen van het hebben van een koophuis, woont nog 41%van de huishoudens in Nederland in een huurhuis. Het hebben van een koophuis heeft namelijk ook de nodige nadelen. Denk hierbij aan het feit dat je minder makkelijk kunt verhuizen en het feit dat je zelf de woning moet onderhouden. Als je in een huurhuis woont, kun je vaak je contract op korte termijn opzeggen om te verhuizen en ben je bovendien niet afhankelijk van de situatie op de huizenmarkt. Ook hoef je niet zelf op te draaien voor groot onderhoud aan de woning, omdat dit de taak is van de eigenaar of verhuurder van de woning.

Een huurwoning zoeken

Het vinden van een geschikte huurwoning kan, net als het vinden van een geschikte koopwoning, een lastige en tijdrovende opgave zijn. Vaak zijn er op internet zoveel huurwoningen op zo veel verschillende verhuursites te vinden dat je door de bomen het bos niet meer ziet.Bij het zoeken naar een huurhuis kan het handig zijn om te beginnen met het op een rijtje zetten van jouw eisen. In welke stad of gemeente wil je wonen? Hoe groot moet jouw huis zijn? Ben je op zoek naar een appartement of een volledige woning inclusief tuin? Aan de hand van jouw wensen kun je zo al iets gerichter op zoek naar een geschikte woning. Behalve je wensen, is het ook belangrijk om te kijken naar of er aspecten zijn waardoor jij wel of niet in aanmerking komt voor bepaalde huurwoningen.Ten eerste speelt inkomen vaak een belangrijke rol bij het in aanmerking komen voor een huurwoning. Op de huurmarkt wordt onderscheid gemaakt tussen twee typen huurhuizen: sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector. Voor sociale huurwoningen gelden maximale huurprijzen en maximale huurverhogingen, zodat deze huizen betaalbaar blijven voor mensen met een laag inkomen. Sociale huurwoningen worden meestal verhuurd door een woningcorporatie en om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet je aan een aantal eisen voldoen. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet je je inschrijven bij de organisatie die verantwoordelijk is voor de sociale huur in jouw gemeente. Je komt alleen in aanmerking voor een sociale huurwoning als jouw inkomen onder de gestelde grenzen valt.

Vaak krijg je bij het huren van een sociale huurwoning ook huurtoeslag, dit maakt dat een sociale huurwoning zeer geschikt is als je een laag inkomen hebt. Voor huurwoningen in de vrije sector gelden deze regels wat betreft de huurprijzen niet, er is geen maximale huurprijs en je krijgt ook geen huurtoeslag. Als je iets meer te besteden hebt per maand, kan je dus ook prima zoeken naar een woning in de vrije huursector. Het kan voorkomen dat er in de vrije sector ook een inkomenseis gesteld wordt, bijvoorbeeld dat je inkomen boven een bepaalde grens moet zijn om het betreffende huis te mogen huren. Behalve inkomenseisen kan het zijn dat de verhuurder van een woning nog andere eisen heeft gesteld. Zo zijn bepaalde huizen niet geschikt voor huisdieren en geldt vaak een maximaal aantal bewoners voor een huis.

huurtoeslag

Als je op een rijtje hebt wat jouw wensen zijn en voor welk type huurwoning je in aanmerking komt, kan de grote zoektocht beginnen. Zoals we al zeiden, zie je soms door de bomen het bos niet meer door het enorme aantal sites met huurwoningen die je op het internet vindt. Als je op zoek bent naar een sociale huurwoning, kan het handig zijn om direct op de website van de woningcorporatie waar je ingeschreven bent te kijken. Daar zie je meteen welke woningen op dat moment vrij zijn en of en wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Als je niet per se op zoek bent naar een sociale huurwoning, kan efficiënt zoeken wat lastiger zijn. De verschillende woningen worden namelijk vaak aangeboden door verschillende makelaars of door particulieren en staan dus op allerlei websites. Je kunt ervoor kiezen om één voor één iedere makelaar in de stad of gemeente na te lopen, maar dit is nogal een tijdrovend werkje. Gelukkig bestaan er tegenwoordig websites waarop alle huurwoningen van allerlei sites verzameld zijn in één overzicht per stad of gemeente. Vaak kun je op deze websites ook filteren op stadsdeel, type woning en huurprijs, waardoor je een overzicht krijgt dat is afgesteld op jouw wensen. Soms kun je via deze websites direct een berichtje sturen naar de verhuurder van een woning en soms wordt je doorgestuurd naar de originele site waar de woning op staat. De verhuurder kan vervolgens contact met jou opnemen en eventueel een afspraak maken voor een bezichtiging van de woning. Na de bezichtiging van de woning bepaalt de verhuurder aan de hand van vaste eisen of voorkeur aan wie de huurwoning wordt toegewezen.

Hoe werkt het huren van een woning?

Heb je uiteindelijk een geschikte woning gevonden en mag je deze gaan huren? Gefeliciteerd, de eerste stap is gezet! Ook op het moment dat de eerste stap is genomen en je een woning toegewezen hebt gekregen, zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste kan het bij het huren van een sociale huurwoning zo zijn dat je een huisvestingsvergunning moet aanvragen. Deze vergunning krijg je alleen als je voldoet aan de voorwaarden die de gemeente hieraan heeft gesteld, bijvoorbeeld dat je werkt of studeert in de betreffende gemeente.

Als een eventuele vergunning in orde is en er verder geen bijzonderheden zijn, is het tijd voor het huurcontract. Het huurcontract krijg je van de verhuurder en hierin staan de afspraken tussen huurder en verhuurder van een woning. Denk hierbij aan een omschrijving van de woning, de huurprijs, de wijze van betaling, afspraken over onderhoud van de woning en alle andere afspraken die op de woning van toepassing zijn. Vaak krijg je zelf ruim de tijd om het contract goed door te lezen, wat ook zeer aan te raden is, omdat je niet voor verrassingen wil komen te staan bij het huren van de woning. Als je het huurcontract hebt gelezen en er geen onduidelijkheden meer zijn, maakt de verhuurder vaak een afspraak met je om het huurcontract te ondertekenen. Vaak vraagt de verhuurder ook om een waarborgsom. Deze betaal je aan het begin van de huurperiode en krijg je geheel weer terug als je de woning verlaat en deze niet beschadigd is. De hoogte van de waarborgsom staat meestal gelijk aan 1 of 2 maanden kale huur. Het is verstandig om aan het begin van je huurperiode samen met de verhuurder de staat van de woning schriftelijk na te lopen. Hiermee kun je als er aan het einde van jouw huurperiode beschadigingen worden gevonden aan de woning achterhalen of deze al aanwezig waren of door jouw toedoen zijn ontstaan.

Als het contract is gelezen, getekend en de woning is nagelopen, is het tijd voor de sleuteloverdracht. Soms vraagt een verhuurder hiervoor sleutelgeld, dit dien je te betalen voordat je de sleutels krijgt. Dit is wettelijk niet toegestaan en dit hoef je dus ook niet te betalen! Wel kan het zo zijn dat er contract- of administratiekosten in rekening worden gebracht door de verhuurder voor de werkzaamheden die hij moet verrichten om het contract af te sluiten. Deze kosten in rekening brengen is toegestaan, maar de verhuurder mag hiervoor niet meer dan de werkelijk gemaakte kosten vragen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.